LIVE TEXT | Război în Ucraina. 41.000 din cei 300.000 de mobilizați ruși au fost trimiși în unități din prima linie. Fricțiuni între siloviki și armata rusă

LIVE TEXT | Război în Ucraina. 41.000 din cei 300.000 de mobilizați ruși au fost trimiși în unități din prima linie. Fricțiuni între siloviki și armata rusă

Laudele lui Kadîrov la adresa lui Prigojin demonstrează în continuare că „silovikii” (membri din structurile FSB) își promovează tot mai mult structurile militare paralele în detrimentul reputației Forțelor Armate Ruse.

Contraofensiva ucrainienilor continuă. Foto: Profimedia

UPDATE 06.29 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni contraofensive în direcția Svatove și Kreminna pe 28 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins un asalt ucrainean în direcția Berestove, regiunea Harkiv (20 km nord-vest de Svatove). Un milblogger rus a susținut că forțele ruse au condus, de asemenea, un asalt lângă Kuzemivka, regiunea Luhansk (13 km nord-vest de Svatove). Un alt miblogger rus a susținut că focul de artilerie rusă a respins tentativele de avansare ucraineană în direcția Nyzhnia Duvanka lângă Kyslivka (28 km nord-vest de Svatove) și Orlianka (31 km nord-vest de Svatove) în regiunea Harkov. Surse ruse au raportat că forțele ruse au respins atacurile ucrainene la nord-vest de Kreminna, lângă Chervonopopivka (6 km nord-vest de Kreminna). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins contraatacurile rusești la vest de Lysychansk, lângă Bilohorivka (11 km vest de Lysychansk) și la vest de Svatove, lângă Andriivka, regiunea Lugansk (15 km vest de Svatove).

Sursa: ISW

Sursa: ISW

Forțele ruse se pot confrunta cu probleme continue de personal în zona Svatove-Kreminna. Un milblogger rus din zona Svatove-Kreminna a susținut pe 27 octombrie că forțele ruse de acolo abia încep să-și consolideze pozițiile defensive și că există cazuri în care personalul refuză ordinele. Milbloggerul a susținut că moralul scăzut în rândul personalului nou mobilizat din zonă i-a făcut pe comandanți să creadă că nu vor lupta de bunăvoie și, prin urmare, comandanții au plasat personalul mobilizat doar în a doua și a treia linie de apărare. Milbloggerul a susținut, de asemenea, că a asistat la un episod în care un general rus care a rugat o companie rusă să se întoarcă la pozițiile lor pe câmpul de luptă de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. Problemele de personal vor persista probabil în zona Svatove-Kreminna, deoarece forțele ruse continuă să se bazeze pe unități sever demoralizate și pe personal mobilizat slab pregătit pentru a stabiliza linia frontului în estul Oblastului Harkov și vestul Oblastului Lugansk.

UPDATE 05.17 Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au continuat să desfășoare oameni mobilizați și să stabilească poziții de apărare pe malul de vest al râului Nipru pe 28 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că 1.000 de oameni mobilizați au sosit pe malul de vest al râului Nipru, unii fiind dislocați la Cervony. Mayak, Novoraysk și Zmyivka la aproximativ 20 km nord-vest de Beryslav. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ruse continuă să se pregătească pentru lupte de stradă în orașul Herson și stabilesc apărări atât pe malul de vest, cât și pe cel de est. Consilierul șefului Oblastului Herson, Serhiy Khlan, a adăugat că forțele ruse plantează, de asemenea, intens mine la periferia orașului Herson și evacuează spitalele de civili din oraș pentru a se pregăti pentru tratarea răniților din lupte. Șeful adjunct al Administrației Ocupației Herson, Yekaterina Gubareva, a anunțat în 28 octombrie că forțele ruse au pregătit orașul Herson pentru lupte de stradă prin întărirea etajelor întâi ale clădirilor, amplasarea de saci de nisip și controlul pentru „sabotori” ucraineni. Partizanii ucraineni au condus un atac incendiar împotriva unei secții de poliție de patrulare rusă din orașul Herson pe 28 octombrie. Oficialii ucraineni au mai raportat că forțele ruse fură echipamente medicale din nord-vestul regiunii Herson și le transportă la Skadovsk și Genichesk, probabil într-un efort de a pregăti poziții defensive mai aproape de Crimeea. Un milblogger rus care operează în orașul Herson a remarcat că unitățile Rosgvardia asigură securitatea pe malul de est. Un alt blogger a remarcat că forțele ruse transformă regiunea Herson într-o „cetate uriașă” menită să apere Crimeea și să întrerupă accesul Ucrainei la Marea Neagră.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 04.43 Forțele ucrainene și-au continuat campania de interdicție pe 28 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au spitalizat aproximativ 100 de militari răniți în regiunea Herson în urma unei lovituri ucrainene într-o locație nespecificată. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat, de asemenea, că forțele ruse transferă paturi suplimentare de spital pentru a găzdui un aflux de militari răniți. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a adăugat că loviturile ucrainene asupra unei zone de concentrare a trupelor și a echipamentelor ruse au ucis 44 de militari ruși și au distrus două depozite de muniții în raionul Beryslav. De asemenea, forțele ucrainene au lovit un ponton rusesc în Oblastul Herson. Un milblogger rus din orașul Herson a declarat unui mijloc de presă de stat rus că, campania de interdicție ucraineană a perturbat serios aprovizionarea cu alimente și medicamente de pe malul de est până la malul de vest al râului Nipru. Milbloggerul a declarat că, din cauza avariei aduse podului rutier Antonivsky, a trebuit să aștepte în trafic pentru a se îmbarca pe feribot pentru a ajunge peste râu până la orașul Herson. Surse ruse au mai susținut că forțele ucrainene au efectuat o lovitură cu rachete la o clinică de îngrijire a cancerului din regiunea Herson.

Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol limitate în nord-vestul Oblastului Herson pe 28 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că artileria și aviația ruse au lovit grupuri ucrainene de recunoaștere și sabotaj într-o zonă nespecificată, lângă linia frontului. Un milblogger rus a susținut că Brigada a 11-a de Asalt Aerian de Gardă rusă a vizat un grup de recunoaștere ucrainean cu un lansator de grenade. Un milblogger rus a susținut că luptătorii de la compania militară privată „Petrovici” (PMC) care operează în direcția Posad-Pokrovske au doborât o dronă ucraineană, dar ISW nu are informații suplimentare despre PMC „Petrovici” în acest moment. O altă sursă rusă a susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean în zona Sukhyi Stavok de pe malul estic al râului Inhulets. Imaginile geolocalizate publicate pe 27 octombrie și 28 octombrie au arătat forțele ucrainene lovind tancuri rusești lângă Snihurivka (la aproximativ 60 km est de orașul Mykolaiv).

UPDATE 04.09 Autoritățile de ocupație ruse intenționează să forțeze adoptarea cetățeniei ruse de către civilii ucraineni din părțile ocupate ale Ucrainei până pe 30 octombrie, probabil pentru a legaliza mobilizarea forțată a acestorai ca parte a ciclului de recrutare din toamnă, de la 1 noiembrie. Primarii ucraineni din Enerhodar și Melitopol au raportat pe 28 octombrie că toți civilii ucraineni din zonele ocupate de ruși din Oblastul Zaporijia vor deveni automat cetățeni ruși începând cu 30 octombrie fără acordul lor, cu două zile înainte de începerea ciclului de recrutare de toamnă. Forțele ruse încearcă probabil să legitimeze recrutarea forțată a bărbaților ucraineni ca parte a acelui ciclu, după ce eforturile lor anterioare de a forța civilii ucraineni să accepte pașapoartele rusești au fost în mare parte fără succes. Șeful ucrainean al Administrației militare a regiunii Zaporijia a anunțat pe 28 octombrie că forțele ruse nu permit bărbaților ucraineni să părăsească zonele ocupate de ruși și permit doar unui număr mic de femei, copii și bătrâni să se întoarcă pe teritoriul stăpânit de Ucraina.

UPDATE 03.47 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol în regiunea Donețk pe 28 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmutului; nord-est de Bakhmut lângă Bakhmtuske (11 km nord-est de Bakhmut), Zelenopillia (5 km nord-est de Bakhmut) și Soledar (13 km nord-est de Bakhmut); și la sud de Bakhmut lângă Mayorsk. Un milblogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și un asalt la nord-est de Bakhmut lângă Bilohorivka (27 km nord-est de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la nord-vest de Avdiivka, lângă Novobakhmutivka (15 km nord-vest de Avdiivka); la sud-est de Avdiivka lângă Yakolivka (7 km sud-est de Avdiivka); și la sud-vest de Avdiivka lângă Mariinka (28 km sud-vest de Avdiivka), Nevelske (16 km sud-vest de Avdiivka) și Pervomaiske (13 km sud-vest de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins și un asalt rusesc în vestul regiunii Donețk, lângă Vremivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat focul indirect de rutină de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 03.12 Influența din ce în ce mai mare a facțiunii siloviki – condusă de finanțatorul Grupului Wagner Yevgeniy Prigozhin – fracturează și mai mult comunitatea rusă pro-război. Liderul cecen Ramzan Kadyrov l-a criticat pe 27 octombrie pentru a doua oară pe comandantul Districtului Militar Central (CMD), generalul colonel Alexander Lapin, pentru gestionarea liniei Svatove-Kreminna. Criticile lui Kadîrov la adresa lui Lapin au contrastat cu cele mai înalte laude pentru unitățile Wagner. Kadyrov și-a reluat criticile cu privire la progresul invaziei ruse și a comandamentului militar superior rus din 25 octombrie, probabil ca răspuns la o lovitură ucraineană asupra unităților cecene din nord-estul Oblastului Herson. Kadîrov a anunțat de atunci că lovitura ucraineană a ucis 23 de luptători ceceni și a rănit 58 de militari. Kadîrov l-a acuzat pe Lapin că nu a reușit să comunice cu liderii ceceni, susținând că a încercat fără succes să ajungă la Lapin pentru a discuta despre avansurile ucrainene în jurul Lymanului. Kadîrov a adăugat că nimeni nu l-a putut localiza pe Lapin sau subordonații săi atunci când una dintre unitățile lui Lapin s-a redistribuit de la Rubijne pentru a întări primele linii. Kadîrov a susținut că unitățile cecene trebuie să dețină poziții defensive rusești fără sprijinul lui Lapin, a declarat că soldații dezertă din ce în ce mai mult din unitățile lui Lapin și a insinuat că Lapin va pierde în curând localitatea Svatove. Kadîrov l-a atacat anterior pe Lapin pe 1 octombrie pentru că și-a mutat cartierul general departe de linia frontului și pentru eșecurile sale militare, iar Prigojin a fost public de acord cu declarația lui Kadîrov la acel moment. Laudele lui Kadîrov la adresa lui Prigojin demonstrează în continuare că „silovikii” (membri din structurile FSB) își promovează tot mai mult structurile militare paralele în detrimentul reputației Forțelor Armate Ruse.

UPDATE 02.39 Forțele ruse au continuat să efectueze lovituri aeriene, cu rachete și artilerie de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk și Mykolaiv pe 28 octombrie. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk și orașul Mykolaiv, Ochakiv și Bereznehuvate în Regiunea Mykolaiv.

Forțele ucrainene au continuat să lovească pozițiile cu trupe și echipamente rusești în regiunea Zaporijia pe 28 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au distrus un depozit de muniție rusesc lângă Novovodiane și au lovit concentrări de trupe în apropiere de Tokmak, Molochansk și Kinski Rozdory în regiunea Zaporijia. Statul Major ucrainean a raportat că loviturile au rănit până la 110 militari ruși.

UPDATE 02.20 Legiuitorii ruși discută cu o sinceritate din ce în ce mai mare despre deficiențele mobilizării militare ruse. Deputatul rus al Dumei de Stat Maksim Ivanov (care reprezintă regiunea Sverdlovsk) a făcut apel la ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, să rezolve problema bărbaţilor mobilizaţi care se desfăşoară pe linia frontului fără pregătire adecvată pe 28 octombrie. Ivanov a declarat că primeşte nenumărate plângeri din partea alegătorilor – în special femeile – că soții și fiii lor nu au primit pregătire. Ivanov a declarat: „Ce beneficii va aduce un tip neinstruit, de exemplu, la un punct de control lângă Donețk? Probabil minimul.” Ivanov a spus că 86 de bărbați din circumscripția sa au fost dislocați în Ucraina fără o pregătire adecvată doar în primele câteva zile de mobilizare. Ivanov a sugerat ca bărbații mobilizați care se află pe linia frontului fără antrenament ar trebui să se întoarcă în Rusia. Deputatul Dumei din Moscova, Andrey Medvedev, a discutat în mod similar despre lipsa de pregătire uniformă a bărbaților mobilizați în 28 octombrie, afirmând că succesul pe câmpul de luptă al unei unități tactice la sau sub nivelul batalionului se bazează pe cât de mult îi pasă ofițerul comandant al unității să predea subordonații. Medvedev a cerut „reorganizarea radicală” a pregătirii personalului mobilizat și a afirmat că situația actuală, în care succesul unei unități depinde în mod decisiv de inițiativa unui ofițer și de inițiativa celor mobilizați, este „categoric greșită și periculoasă”.

UPDATE 01.37 Mobilizarea militară a Rusiei este probabil să crească semnificativ deficitul de forță de muncă pe piața muncii din Rusia. Unii subiecți federali ruși trimit studenți ca lucrători de înlocuire pentru a compensa impactul economic al mobilizării militare. Guvernatorul regiunii Kemerovo, Serghei Tsivilev, a anunțat pe 21 octombrie o „mobilizare a forței de muncă” a studenților din ultimul an de studii universitare și de facultăți tehnice pentru a lucra la întreprinderi industriale pentru a înlocui muncitorii care au fost mobilizați pentru războiul din Ucraina. Ziarul de afaceri rus RBK a raportat la 27 octombrie că autoritățile regionale din regiunea autonomă Chukotka și din regiunile Kaluga, Kurgan, Kursk, Leningrad și Chelyabinsk iau în considerare o „mobilizare a forței de muncă” similară a studenților din anul IV. Mobilizarea a scos direct din producție cel puțin 300.000 de bărbați, iar cel puțin 700.000 de cetățeni ruși au fugit din Rusia de la începutul mobilizării.

Șoigu a declarat că Rusia a mobilizat 300.000 de oameni, dintre care 82.000 sunt dislocați în Ucraina și dintre care 218.000 se antrenează pe terenurile de antrenament rusești. Putin a declarat că 41.000 din cei 82.000 de militari din Ucraina servesc în unități de luptă. Putin a recunoscut că forțele ruse au experimentat probleme logistice și de aprovizionare cu forțele mobilizate, dar a afirmat în mod fals că aceste probleme au afectat doar „etapa inițială” a mobilizării și că aceste probleme sunt acum rezolvate. Putin a declarat că Rusia trebuie să „tragă concluziile necesare”, să modernizeze „întregul sistem de birouri militare de înregistrare și înrolare” și „să se gândească și să facă ajustări la structura tuturor componentelor forțelor armate, inclusiv a forțelor terestre”.

Armata Rusiei probabil nu are însă capacitatea de a sprijini simultan pregătirea a 218.000 mobilizați. bărbați și aproximativ a 120.000 de recrutați noi, după 1 noiembrie.

UPDATE 01.12 Autoritățile ruse continuă să efectueze raiduri pentru a aduna bărbați mobilizați. Poliția rusă a efectuat un raid la o fabrică de turbine cu gaz din Rîbinsk, regiunea Iaroslavl, pe 26 octombrie. Poliția rusă a blocat fizic ieșirea în fabrică și a forțat bărbații să primească avizele de mobilizare. Directorul fabricii ar fi refuzat anterior să dea somații angajaților săi.

Unii ruși continuă să reziste practicilor de mobilizare ale Kremlinului. Un individ neidentificat a aruncat un cocktail Molotov într-un centru de recrutare militar din raionul Zavodsky din Kemerovo, regiunea Kemerovo, pe 28 octombrie.

UPDATE 00.44 Autoritățile de ocupație ruse își continuă încercările de a șterge istoria, cultura și identitatea națională a Ucrainei în părțile Ucrainei ocupate de ruși. Centrul Național de Rezistență Ucrainean a raportat pe 28 octombrie că autoritățile ruse de ocupație au lansat o campanie de reeducare în teritoriile ocupate de ruși pentru a promova versiunea Rusiei a istoriei în școli, inclusiv narațiunile false conform cărora Rusia a creat Ucraina și că Ucraina ar fi trebuit să fie întotdeauna o parte a Federației Ruse. Profesorii ar trebui să primească o pregătire specială și să includă mențiuni despre „măreția Rusiei” în toate lecțiile lor, indiferent de materie. Alegătorii ucraineni au ales în mod covârșitor independența față de Uniunea Sovietică și Rusia într-un referendum din 1991, iar Federația Rusă a recunoscut independența Ucrainei împreună cu restul comunității internaționale și cu Națiunile Unite. Autoritățile de ocupație ruse stabilesc o versiune rusificată a istoriei Ucrainei și în afara școlilor; Șeful DNR Denis Pușilin a susținut pe 28 octombrie că Societatea de Istorie Militară Rusă a înființat o filială regională în regiunea Donețk ocupată și a prezentat un bust al lui Pavel Sudoplatov, un ofițer de informații sovietic născut în Ucraina, care a luptat împotriva naționalismului ucrainean în numele Uniunii Sovietice.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile de ocupație ruse și-au încheiat „evacuarea” forțată a părților din Oblastul Herson ocupat. Șeful Administrației de Ocupație din Crimeea, desemnat de Rusia, Serghei Aksyonov, a anunțat pe 27 octombrie că oficialii ruși au finalizat relocarea forțată a locuitorilor Hersonului în „regiunile sigure ale Rusiei”. Consilierul șefului Oblastului Herson, Serhiy Khlan, a raportat la 28 octombrie că acei copii pe care autoritățile ruse i-au „evacuat” din Herson nu au voie să se întoarcă și nu-și pot contacta părinții sau rudele. Un milblogger rus a susținut pe 28 octombrie că deportarea forțată a locuitorilor din Herson în alte părți ale Rusiei este „un succes principal” pentru forțele ruse din Herson, deoarece permite „un amestec de noi ruși cu … marea lor Patrie”. El a afirmat că relocările forțate vor „readuce oamenii la mentalitatea lor istorică”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”